Το Καμπιονάτο στην σέντρα …

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παίζει πλέον στην Ιταλία, και μεταφέρει αυτομάτως την προσοχή όλων στο Campionato, εκεί όπου η Ιντερ ενισχύθηκε τόσο ώστε να αισθάνεται ότι μπορεί να κοντράρει τη Γιουβέντους, την ίδια ώρα που η Μίλαν αισιοδοξεί ξανά με τον Ιγκουαΐν και τον… Πάολο Μαλντίνι! Η Ρόμα αρχίζει να γίνεται η ομάδα του Μόντσι και αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον, η Νάπολι καθοδηγείται πλέον από τον Κάρλο Αντσελότι των τριών Champions League, η Λάτσιο κράτησε τον Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς και όλοι μας ελπίζουμε ότι το θέαμα και η αγωνία στα ιταλικά γήπεδα θα μας κρατήσει στην τσίτα ως το τέλος.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Εχοντας σπάσει όλα τα ρεκόρ κατακτώντας επτά σερί πρωταθλήματα και πανηγυρίζοντας τέσσερα συνεχόμενα νταμπλ, οι Μπιανκονέρι έχουν φέτος ως βασικό στόχο την κατάκτηση του Champions League και φρόντισαν να δημιουργήσουν και το ανάλογο ρόστερ. Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, το κόλπο του αιώνα, όπως το ονόμασαν οι Ιταλοί, ήταν η βόμβα του καλοκαιριού και όχι μόνο, με τη Γιούβε να είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά αν στο Τορίνο χρειαστεί να επιλέξουν ανάμεσα στους στόχους, θα “θυσιάσουν” το scudetto. Αν και ο Αντρέα Ανιέλι δε θέλει να ακούει κάτι τέτοιο, τονίζοντας πριν λίγες μέρες ότι ο στόχος είναι το treble φέτος.

ΝΑΠΟΛΙ
Η πρόσληψη του Κάρλο Αντσελότι στην αρχή του καλοκαιριού προκάλεσε ενθουσιασμό στον ιταλικό νότο αλλά και γενικά στη χώρα, αφού έπειτα από απουσία εννιά χρόνων ο «Καρλέτο» επέστρεψε στη Serie A. Δυστυχώς για τους Ναπολιτάνους, όμως, αυτός ο ενθουσιασμός δε διατηρήθηκε. Αντιθέτως, μετατράπηκε σε νεύρα και στο τέλος σε απογοήτευση για την μεταγραφική καμπάνια, η οποία δεν είχε καμία σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς. Ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις… στήριξε Ελλάδα με τη μεταγραφή του Ορέστη Καρνέζη αλλά οι τιφόζι των Παρτενοπέι θεωρούν ότι δεν στήριξε γενικά την ομάδα, με το κλίμα στο San Paolo να είναι επικίνδυνο πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα. Και γι’ αυτό δεν φταίει ο Μαουρίτσιο Σάρι, όσο κι αν ο πρόεδρος απολαμβάνει να τον κατηγορεί για τα πάντα…

ΡΟΜΑ
Η περσινή σεζόν που αναμενόταν δύσκολη, αποδείχθηκε τελικά επιτυχημένη για τους Τζαλορόσι, οι οποίοι τερμάτισαν στην 3η θέση και παράλληλα έφτασαν ως τους ημιτελικούς του Champions League! Πάνω σε αυτό προσπάθησε να χτίσει μέσα στο καλοκαίρι ο Μόντσι, ο οποίος έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, καταφέρνοντας να κινηθεί εντός των κανονισμών του Financial Fair Play. Οι πωλήσεις των Ράτζα Ναϊνγκολάν και Αλισον Μπέκερ δεν άρεσαν στους οπαδούς αλλά τους άρεσαν οι αποκτήσεις των Χαβιέρ Παστόρε, Τζάστιν Κλάιφερτ και Στίβεν Ν’Ζονζί, με τον Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο να στοχεύει στην παρουσίαση μιας ομάδας όπως η περσινή: Σταθερή αμυντικά, με λύσεις δημιουργικά.

ΙΝΤΕΡ
Η περσινή σεζόν άρχισε καλά, συνεχίστηκε άσχημα, φάνηκε ότι θα ολοκληρωνόταν τραγικά αλλά τελικά… τέλος καλό, όλα καλά! Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2011-12 οι Νερατζούρι θα αγωνιστούν στο Champions League και φρόντισαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να ενισχυθούν όσο περισσότερο γινόταν. Οι Ναϊνγκολάν, Ντε Βράι, Κεϊτά, Βρσάλικο, Λαουτάρο, Ασαμόα και Πολιτάνο δεν κόστισαν πολλά στην Ιντερ αφού ο Πιέρο Αουζίλιο έκανε την καλύτερη μεταγραφική καμπάνια του και τώρα περιμένει από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να το πιστοποιήσει αυτό με την ομάδα που θα παρουσιάσει. Μια ομάδα, η οποία προβάλεται από τον ιταλικό Τύπο ως αυτή που θα αποτελέσει τη βασική αντίπαλο της Γιουβέντους στη μάχη του τίτλου, ελπίζοντας ότι οι Μπιανκονέρι θα ρίξουν τελικά όλο το βάρος στο Champions League.

ΛΑΤΣΙΟ
Η περσινή σεζόν έκλεισε άσχημα για τους Λατσιάλι με την ήττα από την Ιντερ στην τελευταία αγωνιστική, η οποία σήμανε και την απώλεια του εισιτηρίου για το Champions League. Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τους Ρωμαίους, οι οποίοι δύσκολα θα βρουν μια αντίστοιχη φέτος. Η παραμονή του Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς μοιάζει με… μεταγραφή για τη Λάτσιο, η οποία όμως έχασε τους Ντε Βράι και Φελίπε Αντερσον. Ο Μπαντέλι θα βοηθήσει στο κέντρο, ο Κορέα ήρθε για να δώσει λύσεις επιθετικά και ο Σιμόνε Ιντσάγκι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια δυνατή ομάδα, η οποία θα είναι μπελάς για όλους. Αν η άμυνα αποδειχθεί αξιόπιστη, η Λάτσιο θα είναι όντως καλή.

ΜΙΛΑΝ
Για δεύτερη σερί χρονιά οι Ροσονέρι τελείωσαν τη σεζόν μέσα στην απογοήτευση, για να έρθει ο ενθουσιασμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Κινέζος Γιόνγκχονγκ Λι αποτελεί παρελθόν και οι μετοχές του κλαμπ πέρασαν στους Αμερικάνους του Elliott, οι οποίοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ζεστάνουν ξανά τον κόσμο. Η επιστροφή του Λεονάρντο και κυρίως του Πάολο Μαλντίνι δίνουν αξιοπιστία στο πλάνο της νέας διοίκησης, όπως αξιοπιστία δίνουν -σε θεωρητικό επίπεδο- στην ομάδα οι αποκτήσεις των Ιγκουαΐν, Καλντάρα, Μπακαγιόκο. Από εκεί και πέρα, αν οι Καστιγιέχο, Λασάλτ είναι καλοί, στη Ροσονέρα πλευρά του Μιλάνο θα μπορούν να αισιοδοξούν ότι ο στόχος της εξόδου στο Champions League, όπως τον έθεσε ο Μαλντίνι,  θα είναι λιγότερο ανέφικτος σε σχέση με ό,τι φαινόταν στην αρχή του καλοκαιριού. Αρκεί να αποδειχθεί αξιόπιστος και ο Τζενάρο Γκατούζο…

ΑΤΑΛΑΝΤΑ
«Η μεταγραφική καμπάνια μας ήταν απογοητευτική. Αν θέλουμε τα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας, μάλλον θα χρειαστεί ένας καλύτερος προπονητής από μένα», είπε πριν λίγες μέρες ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, περιγράφοντας μέσα σε λίγες λέξεις το κλίμα που επικρατεί στους Μπεργκαμάσκι. Η διοίκηση αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια και φέρεται να στηρίζει τον “Γκασπ” αλλά προφανώς το γυαλί έχει ραγίσει και μένει να φανεί αν θα σπάσει ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μιας σεζόν που αναμένεται δύσκολη για την Αταλάντα, η οποία έχασε και τους Καλντάρα, Κριστάντε, Σπινατσόλα, Πετάνια.

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ
Κάποια σημαντική απώλεια, πλην του Μπαντέλι, δεν υπήρξε για τους Βιόλα, οι οποίοι προσπάθησαν να ενισχυθούν στο τέλος με τις αποκτήσεις των Πιάτσα-Ζέρσον-Σαπονάρα-Μιραλάς. Με τους τιφόζι να έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους Ντιέγκο και Αντρέα Ντέλα Βάλε, αλλά και με τον Πανταλέο Κορβίνο να μην είναι πλέον σε θέση να κάνει τα… θαύματα του παρελθόντος, στη Φλωρεντία ετοιμάζονται για την έναρξη μιας σεζόν, στην οποία βασικά δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Στα θετικά, πάντως, είναι η παραμονή του Στέφανο Πιόλι, ο οποίος ελπίζει ότι η επιθετική τριάδα Κιέζα-Σιμεόνε-Πιάτσα θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά και να φέρει ξανά τον κόσμο στο Artemio Franchi.

ΤΟΡΙΝΟ
Ο Βάλτερ Ματσάρι παρέμεινε, ο Ουρμπάνο Κάιρο καμαρώνει για τα λεφτά που επένδυσε σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, η απόκτηση του Σιμόνε Τζάτζα στο φινάλε έφερε κάποια χαμόγελα αλλά η αλήθεια είναι ότι η Γκρανάτα δε δείχνει, θεωρητικά τουλάχιστον, τόσο διαφορετική σε σχέση με πέρυσι. Ο στόχος είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα και λογικά η Τορίνο θα είναι στην πρώτη 10άδα αλλά ως εκεί. Το κάτι παραπάνω -και φέτος- δείχνει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Αν ο Μπελότι σκοράρει με καλό ρυθμό, η Γκρανάτα μπορεί να είναι στην πρώτη 8άδα.

ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ
Η πώληση του Λούκας Τορέιρα μπορεί να έκανε καλό στο ταμείο του κλαμπ αλλά όχι και στα πλάνα του Μάρκο Τζαμπάολο, ο οποίος θεωρεί ότι η φετινή σεζόν θα είναι μεταβατική για τους Γενοβέζους. Το καλό για αυτόν είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος στόχος που θα πρέπει να πετύχει, αφού ο πρόεδρος Φερέρο όσο τρελός κι αν είναι, μπορεί να αντιληφθεί κάποια πράγματα. Στόχος των Μπλουτσερκιάτι και φέτος θα είναι το να παίξουν καλό ποδόσφαιρο, να είναι δύσκολος αντίπαλος για όλους τους μεγάλους στο Luigi Ferraris και να πλασαριστεί στην πρώτη 10άδα.

ΣΑΣΟΥΟΛΟ
Η πρόσληψη του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι σημαίνει ότι οι Νεροβέρντι έχουν και πάλι έναν προπονητή με επιθετική φιλοσοφία. Αυτός είναι και ο στόχος της Σασουόλο φέτος, να παίξει επιθετικό και όμορφο ποδόσφαιρο, επιχειρώντας έτσι να γίνει και πάλι ελκυστική και να καλύψει το χαμένο έδαφος της τελευταίας διετίας. Θα είναι εύκολο; Οχι, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο όμως, αφού η διοίκηση φρόντισε να βάλει ταλέντο και εμπειρία στην ομάδα με τις μεταγραφές των Κέβιν Πρινς-Μπόατενγκ, Μανουέλ Λοκατέλι και Κούμα Μπαμπακάρ. Από εκεί και πέρα, αν ο Ντομένικο Μπεράρντι βρει τον καλό του εαυτό, η Σασουόλο μπορεί να είναι όντως καλύτερη από ό,τι αναμένεται.

ΤΖΕΝΟΑ
Ο Περίν έφυγε, ο Ιτσο έφυγε, ο Κρίσιτο επέστρεψε, ο Μαρκέτι αποκτήθηκε. Το καλοκαίρι του 2018 ήταν ακόμη ένα καλοκαίρι αλλαγών για τους Ροσομπλού, οι οποίοι βασικά ποντάρουν στον Ντάβιντε Μπαλαρντίνι. Ο 54χρονος τεχνικός έχει ως στόχο να οδηγήσει την ομάδα στην παραμονή χωρίς να αγχωθεί όπως πέρυσι και παράλληλα να αξιοποιήσει τους πιτσιρικάδες που θα έχει στη διάθεση του, αφού στο ρόστερ υπάρχουν 13 παίκτες ηλικίας 23 ετών και κάτω! Αυτό σημαίνει ότι η αποστολή του δε θα είναι εύκολη, ποντάροντας για ακόμη μία φορά στη βοήθεια και του κόσμου, ο οποίος παραδοσιακά μετατρέπει σε πολύ δύσκολη έδρα το Marassi.

ΚΙΕΒΟ
Το καλοκαίρι δεν ήταν εύκολο για την Κιέβο, η οποία απειλήθηκε ακόμη και με υποβιβασμό για το θέμα με τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών. Τελικά το χειρότερο δυνατό σενάριο δεν έγινε πραγματικότητα, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει στους αγωνιστικούς χώρους. Τα “ιπτάμενα γαϊδούρια” έχουν καταφέρει να πείσουν τους πάντες ότι μπορούν να παραμείνουν στην κατηγορία ακόμη και με… 38 ήττες, αλλά η αλήθεια είναι ότι φέτος τα πράγματα δε θα είναι εύκολα. Και αυτό το θέμα που προέκυψε με τους ισολογισμούς, δεν αποκλείεται να το πληρώσει κατά τη διάρκεια της σεζόν…

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι Φριουλάνι ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες ομάδες των ίδιων κυβικών, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει. Η μεταμόρφωση του Friulli ήταν ένα σημαντικό βήμα εμπρός αλλά αγωνιστικά έχουν γίνει αρκετά πίσω, με την Ουντινέζε πλέον να προχωράει σε μεταγραφές παικτών που δεν τους ξέρει κανείς. Ποιοι εξ αυτών είναι καλοί, ποιοι όχι, πόσο μπορούν να βοηθήσουν ή αν αυτή η βοήθεια θα είναι αρκετή, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς αυτή τη στιγμή. Οπως και το τι θα κάνει ο προπονητής Χούλιο Βελάσκες…
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Μάχη για την παραμονή.

ΜΠΟΛΟΝΙΑ
Οι Ροσομπλού προσπάθησαν να ανανεώσουν όσο μπορούσαν το ρόστερ τους, αλλά η σημαντικότερη αλλαγή τους είναι στη θέση του προπονητή. Ο Φίλιπο Ιντσάγκι επιστρέφει στη Serie A με στόχο να αποδείξει ότι δεν υπάρχει μόνο ο αδερφός του ως allenatore και θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος την πορεία του. Αν, πάντως, καταφέρει να δέσει μπροστά και να αξιοποιήσει τους Ντέστρο-Φαλτσινέλι-Ορσολίνι, η Μπολόνια μπορεί όχι απλά να σωθεί εύκολα αλλά να προσφέρει και καλύτερο θέαμα σε σχέση με τις τελευταίες σεζόν, όταν ήταν πλέον φανερό ότι ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι δεν είχε να δώσει κάτι άλλο.

ΚΑΛΙΑΡΙ
Η πρόσληψη του Ρολάντο Μαράν έγινε με στόχο να εξασφαλίσει η Κάλιαρι αυτό που είχε η Κιέβο: Σταθερότητα. Οι Ροσομπλού άρχισαν την περσινή σεζόν με όνειρα αλλά κατάφεραν να αποφύγουν στις τελευταίες αγωνιστικές τον υποβιβασμό, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος δε θέλουν να περάσουν ξανά τα ίδια. Το καλό για αυτούς είναι ότι κατάφεραν να κρατήσουν τον νεαρό χαφ Νίκολο Μπαρέλα, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στη λίστα αρκετών ομάδων, με τον Λούκας Κάστρο να έρχεται για να δώσει έτρα δύναμη στο κέντρο.

ΣΠΑΛ
Η εξασφάλιση της παραμονής πέρυσι πανηγυρίστηκε σαν… scudetto από την Σπαλ, η οποία έχει τον ίδιο στόχο και φέτος. Και θεωρητικά έχει όσα χρειάζονται για να τα καταφέρει. Δυνατή έδρα, ιταλική ομάδα, επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου και -πάνω από όλα- τον ίδιο προπονητή από το 2014. Ο Λεονάρντο Σέμπλιτσι έχει καταφέρει να χτίσει την ομάδα όπως τη θέλει αυτός και αν ο Πετάνια βοηθήσει τον Παλόσκι στο σκοράρισμα, η Σπαλ θα είναι και στο αφιέρωμα που θα γίνει του χρόνου για την Serie A 2019-20.

ΕΜΠΟΛΙ
Ελειψε μόλις ένα χρόνο από τη Serie A, στην οποία επέστρεψε ως πρωταθλήτρια της Serie B και με την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας (88 γκολ). Η άμυνα της, όμως, μόνο καλή δεν ήταν (49 γκολ) και αν αυτό δεν διορθωθεί με κάποιο τρόπο, η παραμονή θα μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Καλό θα είναι, πάντως, να παρακολουθεί κανείς τον Αντονίνο Λα Γκουμίνα, τον οποίο οι Τοσκανοί απέκτησαν από την Παλέρμο και για τον οποίο οι Ιταλοί λένε τα καλύτερα.

ΠΑΡΜΑ
Η μεγάλη επιστροφή! Η οικονομική καταστροφή έστειλε την Πάρμα στη Serie D αλλά κατάφερε να επιστρέψει σε χρόνο-ρεκόρ, έχοντας ως στόχο να παραμείνει στα σαλόνια του Calcio και σιγά-σιγά να χτίσει μια αξιόμαχη ομάδα, η οποία δε θα κινδυνέψει ξανά με υποβιβασμό. Φέτος, πάντως, θα κινδυνέψει, αφού ο καλύτερος της σκόρερ πέρυσι, ο Εμανουέλε Καλαϊό, είναι τιμωρημένος ως τον Ιανουάριο λόγω της υπόθεσης που παραλίγο να φέρει και τον υποβιβασμό. Δεν τον έφερε όμως και στο Ennio Tardini ελπίζουν ότι δεν θα έρθει ούτε αγωνιστικά.

ΦΡΟΖΙΝΟΝΕ
Ο Μάρκο Σπορτιέλο θα πρέπει να είναι βράχος κάτω από τα δοκάρια, ο Ντανιέλ Τσιοφάνι θα πρέπει να βρίσκει δίχτυα και ο προπονητής Μορένο Λόνγκο θα πρέπει να βρει τον τρόπο για να παρουσιάσει μια ομάδα με τόσο σφιχτή άμυνα όσο πέρυσι στη Serie B. Προφανώς άλλο Serie B και άλλο Serie A, αλλά αν η Φροζινόνε είναι σοβαρή αμυντικά, θα έχει μια ελπίδα για παραμονή. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως και την προηγούμενη φορά που είχε ανέβει στην 1η κατηγορία, θα υποβιβαστεί χωρίς πολλά-πολλά.

email > info@tipsmaker.net